Фейк: Начальник Генштабу ЗСУ А. Баргилевич нібито за те, щоб воювали всі, зокрема люди з інвалідністю

Проросійські ресурси поширюють зображення з логотипом українського онлайн-видання «УНІАН», на якому розміщена фотографія начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича й цитата, яка нібито йому належить: «З якою групою інвалідності можна служити в армії? З будь-якою. Якщо людина може прив’язати до себе гранату і стрибнути в бліндаж — значить, він придатний».

У Центрі протидії дезінформації проаналізували цю «новину». Фахівці з Центру верифікували інформацію в «УНІАНу» й повідомили, що матеріалів із подібним змістом немає на офіційних сторінках інформаційної агенції. А сама цитата нібито начальника Генштабу є вигаданою, позаяк Баргилевич не казав нічого подібного про людей з інвалідністю. Крім того, творці фейку також припустилися помилки в цитаті. Слово «людина» — жіночого роду, проте в кінці цитати росіяни вжили займенник «він», який є відповідником до слова не жіночого, а чоловічого роду. 

Метою подібних фейків є дискредитація вищого військового керівництва української держави. Також, поширюючи дезінформацію від імені українських онлайн-видань, росіяни намагаються надати їй більшої правдивості. Раніше ми вже фіксували випадки, коли пропагандисти поширювали фейки від імені інформагентства «УНІАН».

ЗСУ і ТрОвійськові