До вирішення проблем Смолінської громади залучать Нововоукраїнську?

 Поки  голова Новоукраїнської громади перебував у Страсбурзі його громаду з області  вирішили «ощасливити водою». Про це на новоукраїнських інтернетресурсах не писалося ні міським головою , ні іншими.

Проблема водопостачання Смолінської громади визрівала давно. Під час проектування селища вважали, що в ньому проживатиме не менше 50 тисяч осіб, і пропускну можливість водогону з Синюхи розраховували саме на таку кількість. Втім, ця цифра нині ледь не вп’ятеро менша, тобто водогін використовується не на повну потужність, через що з технологічних причин швидко зношується. В результаті виникають часті пориви. Найчастіше вони трапляються на відтинку від балки Мочар до Криничок. Якщо у 2021 році тут зафіксували 229 поривів, то у 2022-му – 270, у 2023-му – вже 329. Разом із тим, водоочисні споруди у Смоліному знаходяться в критичному стані і потребують термінового ремонту.

Вирішенням проблеми має стати модернізація двох гілок водоводу, особливо на проблемному двадцятикілометровому відтинку. Матеріали для цього Кіровоградщина запросила в Міжнародній організації міграції. Нині фахівці ОКВП «Дніпро-Кіровоград» готують документи для отримання необхідної кількості труб. Також за результатами наради в. о. генерального директора ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк отримав доручення прорахувати вартість робіт по заміні необхідної кількості труб та шукати джерела її фінансування.  А  збільшення кількості користувачів, ще має на меті покращення фінансового стану водогону.

Коротко про водогін. Довжина його двох гілок складає 46 кілометрів кожна. Будувався в 90-х роках з ненових труб, що були у використанні. На думку спеціалістів нині варто поміняти цілих 30 кілометрів зношених майже за тридцять років труб. За рахунок нових відгалужень та продовжень мають на меті покращити функціонування неправильно спроектованого водогону.

Модернізація водоводу не лише вирішить проблему постачання Смоліного, а й дасть можливість значно збільшити кількість абонентів ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Зокрема, розробляються плани щодо подовження гілки Смолінського водогону до Новоукраїнської громади. За певних умов пити воду із Синюхи зможуть також жителі Компаніївської, Бобринецької та Устинівської громад – потужності водоводу має вистачити для забезпечення їхніх потреб.

А тепер інформація до роздумів. Гілка з Смоліно до Новоукраїнки по прямій матиме додаткову довжину  36 кілометрів! З Новоукраїнки до Компаніївки пряма лінія додатково складає  51 км, а з Новоукраїнки до Бобринця  ще 56км. Між Бобринцем і Устинівкою відстань 30 кілометрів. Якщо скласти все разом, то величний проект матиме довжину 173 кілометри без 47 кілометрів до Смоліного. Ціна питання варта шалених грошей на додаток до ремонтних потреб нинішньої гілки Синюха- Смоліно. А чи мають уявлення про вартість всього задуманого  батьки проекту, згідно з повідомлень у ЗМІ, в. о. генерального директора ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк та народний депутат України Ігор Мурдій, заступник начальника ОВА Сергій Поліщук, радник голови облради Валерій Кальченко?

А от майбутнім можливим  споживачам тої водички варто знати, що  вартість тієї водички з «добрих рук» ОКВП «Дніпро-Кіровоград»  вже складе : з 1 липня – 55,02 грн; а з 1 серпня – 63,94 грн. за кубометр. А поки що тієї «золотої» води в Новоукраїнці найближчим часом не буде.